به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از هرمزگان، محسن زارعی از طلاب استان هرمزگان در یادداشتی نوشت:
بسیاری از استانهای کشور ما در مناطق خشک یا کم آب واقع شدهاند و زندگی و معیشت کشاورزان و کوچندگان به نزولات آسمانی بستگی دارد و کم بارشی و خشکسالی خسارات فراوانی به آنان وارد میسازد، سالهایی که بارش باران با تأخیر صورت گیرد و خشکسالی باشد و کشاورزان نتوانند به موقع داشت نمایند، برای طلب باران مراسم خاصی برگزار میکنند که در گوشه کنار میهن ما اسامی خاصی دارد در استان هرمزگان و در شهرمیناب، بخش سندرک برای طلب باران گاوه ذبح میکنند و آش نذری امام حسین(ع) را میپزند و نماز باران میخوانند.
پختن آش
یکی از آیینهای باران پختن آش و تقسیم آن میان اهالی یا مستمندان است، در پاییز و بهار اگر بارشهای آسمانی کم میشد اهالی نگران اما امیدوار دست به کار میشدند و از پشت بام مسجد اعلام میکردند که میخواهند برای طلب باران آش نذری امام حسین درست کنند، زنان با شنیدن این خبر متناسب با توانایی خود وسایل مورد نیاز به مسجد میبردند همه تلاش میکردند تا بهترین و مرغوبترین مواد در تهیه آش نذری سهیم باشند.
نماز باران
در فصل پاییز که بارش باران کم بود یا در فصل بهار که چوپانان آبادی گلههای گوسفند را به صحرا میبردند، هرگاه علفها کم بود و گوسفندان سیر نمیشدند به مردم آبادی اطلاع میدادند که به دلیل بارش کم در پاییز و زمستان سال گذشته در صحراهای بیرون آبادی علف کافی برای گوسفندان وجود ندارند، مردم با شنیدن این خبر به پیش امام جماعت مسجد آبادی میرفتند و از او میخواستند تا روزی برای نماز باران تعیین و همه را برای تدارک آن روز دعوت کند، همه مردم در کنار امام جماعت در روز مشخص با پای برهنه با حالت گرسنگی به بیرون آبادی میرفتند و در راه با دلی شکسته با تواضع دعا میخواندند و در صحرا در محلی زیر آسمان جمع میشدند و همه اهالی اعم زن و مرد، پیر و جوان و طفل و نوزاد در نماز شرکت میکردند.
دلایل خشکسالی و نباریدن باران
جدای از بحث دستکاری طبیعت توسط انسان، که روز به روز و با پیشرفت تکنولوژی خرابکاریهای گستردهتری در سطح طبیعت بهوجود میآید، در احادیث و روایات دلایل مختلفی برای عدم نزول باران ذکر شده که در ذیل به آن میپردازیم.
خشم و غضب الهی، پیامبر اکرم (ص) میفرماید: زمانی که خداوند بر امتی غضب نماید و عذاب بر آنان نفرستد، نرخها گران میشود و همچنین عمرها کوتاه میگردد، تجار سود نمیکنند، درختها میوه نمیدهند، نهرها پر آب نمیشود، باران از مردم قطع میشود و اشرار برآنان تسلط مییابند.
ظلم حاکمان، امام صادق(ع) فرمودند هرگاه حاکمان و زمامداران یک مملکت، در دادرسی ستم کنند، باران از آسمان قطع میشود.
شیوع گناه و فساد: طبق احادیث و روایات، کفران نعمت، شیوع گناه، کم فروشی و احتکار، ظلم و حیله و ترک امر به معروف و نهی از منکر میتواند سبب قطع باران شود.
اسباب و شرایط اولیه برای نماز باران
نحوه خواندن و کیفیت نماز باران
نحوه خواندن این نماز مانند نماز عید (عید قربان و عید فطر) است که پس از خواندن حمد و سوره، ۵ تکبیر و بعد از هر تکبیر قنوت گرفته میشود و دعای قنوت را میخوانیم، سپس به رکوع و سجود میرویم و در رکعت دوم و پس از خواندن حمد و سوره نیز، چهار تکبیر و بعد از هر تکبیر قنوت گرفته و دعای قنوت را میخوانیم، سپس به رکوع و سجود رفته و تشهد و سلام را به جای آورده و نماز را تمام میکنیم.
بهتر است این نماز را به مانند نماز اعیاد از زمان طلوع خورشید تا قبل از اذان ظهر بخوانیم، همچنین این نماز اذان و اقامه نداره و مستحب است که موذن سه مرتبه بگوید: «الصلاه»
انتهای پیام. /